Iz prirode

utorak, 09.03.2010.

Jestive biljke u ožujku - Maslačak (Taraxacum officinale)

Maslačak se ubraja u naše najraširenije korove. Raste u velikim količinama po travnjacima, livadama, parkovima, uz putove i sl.
Izgled lista varira, ovisno o staništu, no u kombinaciji sa svima poznatim žutim cvijetom teško ga se može zamijeniti s nekom drugom vrstom. Listovi su složeni u prizemnu rozetu, duguljasti, različito pilasto nazubljeni ili duboko perasto urezani.






Lišće maslačka (mlade rozete) se bere u rano proljeće, a prodaje se i na tržnicama kao zdrava rana salata. U toj fazi jako nalikuju cikoriji, koja je također jestiva pa nije frka. Čak se u zadnje vrijeme maslačak počinje uzgajati (kultiviranjem je dobiveno nekoliko oblika s velikim listovima).

Meni je žao kupovati maslačak na tržnici - radije prošećem u prirodu i uberem ga sama, tako dobiva dodatnu draž.
Bitno je pronaći teren koji je udaljen od prometne ceste i od obrađenih polja, tj. nije zagađen pesticidima, herbicidima i ispušnim plinovima. Navodno da je najukusniji maslačak koji je izrasao na krtičnjaku. Također, ukusnije su, sočnije i manje gorke biljke koje rastu u hladu.

Sasvim mladi listovi maslačka se pripremaju na salatu. Meni su najukusniji cvjetni pupovi koji izbijaju u sredini rozete (nikako ih nemojte baciti, prava delicija).
Kada pupovi procvatu, listovi postaju intenzivnije gorčasti pa ih je bolje prokuhati. Osobno ih tako nikad isam jela, ali probat ću ove godine. Takve odrasle biljke ne treba koristiti u prevelikim količinama jer sadrže taraksacin koji uzrokuje proljeve i smetnje u srčanom ritmu. No mladi listovi su sasvim bezopasni.
Maslačak ima i ljekovita svojstva (diuretik), priprema se i maslačkov med (mješavina cvjetnih glavica, vode, šećera i limuna), a u nekim zemljama se osim lišća jede i korijen. No to su već prenapredne korisničke opcije za jednog amatera.

njami

Recepti:


Klasična salata od maslačka: oprani listovi i pupovi maslačka, ocat, sol i ulje.

Krumpir salata s maslačkom: u klasičnu salatu se umješa kuhani, na ploške izrezan krumpir, a može se umjesto običnim začiniti bučinim uljem. Može se umiješati i mladi luk narezan na ploške.

Salata od maslačka i jaja: u klasičnu salatu od maslačka se umiješaju na ploške narezana tvrdo kuhana jaja.

Maslačak "na zagorski": komadići špeka se preprže, zaliju sa mješavinom octa i vode, malo zakuhaju i preliju preko lišća maslačka. Mogu se dodati kuhana jaja, mladi luk narezan na ploškice, ili kuhani grah. Ili sve zajedno ;o)


Slike preuzete sa www.icewatch.ca i commons.wikimedia.org

- 16:31 - Komentari (7) - Isprintaj - #